Thursday, December 31, 2009

penutup 2008~

HaPPy New Year uolss..
ni entry penutup utk thn 2008..uols sambut ke mlm nih? gi tngk bunga api ktner?
hihi..kami mungkin dalam keter kot time buat api tengah bedentam dentum tu..kitorang alek ipoh cuti ni..nak buat bbq katanye..
kitorang benasib baik sebab paksu en.adam dah balik..so kali ni kitorang balik terus landing tidoq je..mungkin paksu dah kemas umah opah kot..mungkin iyer..jgn verangan sangat..silap2 ampai tgh mlm kang kena sapu sampah plak..hihi..lawak jek~
tak kan la opah ampai ati ngan cucu menatu kesayangan nye ni kan..haha~
berpuas ati la sekarang ni kan sbb wni satu2 nya cucu menantu dalam umah tu..so sila bagi priority kat saya yek..ahak~
balik kl ari sabtu kot..sbb nak kena basuh n iron baju plak uols..isteri mithali la kononnye..huhu..tapi mmg rasa senang ati sangat tngk en.adam pakai baju yang kita tungkus lumus iron w/pun rasa kaki dah nak tecabut..
sampai kan en.adam soh gosok sehelai dua je minggu lepas, bnyk lg baju dalam almari tak pakai lagi katanye..kesian tngk wni asyik menggosok agaknya..bukan apa, bila en.adam cari baju yang dia nak pakai tapi wni tak iron lagi..rasa cam alahai kesian nye..sebab tu la selagi ada baju dalam almari, selagi tu la nak mengadap iron..;p
doakan kami selamat sampai ke kampung..apa azam baru uolsss..wni azam nak tambah penduduk..hubby pun sama..haha~ bukan rezeki kitorang la nak tambah penduduk thn ni..takpe kita try thn depan ye en.adam..
selamat bercuti geng..bye..

Wednesday, December 23, 2009

coti lagik uolss..

yehooo..esok cuti!!!

..emm..esok family wni balik kampung ada kenduri kawin..ari isnin baru balik sini..beshnyer.. tapi tak dapat nak join sbb dorang balik lama sangat pastu bnyk sangat plak agenda nyer..


plan asal nak gi penang christmas nih pun cancel..takpe la lain kali kalau ada rezeki pegi la..


teringin sngt nak gi umah kakak wni kat penang..dgn hujung thn ni ada pesta penang plak kan..mesti lagi meriah iyer tak..


pegi plak ngan family wni yang ramai tu..huisshh riuh la..kalau la plan gi penang tu jadi..alahai beshnyer..verangan la ko wni oit..


kita cuma merancang tuhan yang menentukan..insyaallah next year kalau tak ada hal sampai la kitorang ke sana..;)

ok la..nak sambung verangan..daaa

Tuesday, December 22, 2009

ke'rock yang dulu burok..haha

ngengada jer nak eja camtu kan..eja elok2 tak bole?? hihi garang la pulak..
ingat la dulu tau, masa crocs ni tgh hangat di pasaran..punye la susah nak pujuk en. adam nak beli crocs ni..macam2 ayat manis dah pakai..en. adam bole cakap kasut crocs ni cam tak siap jek..
aqif ada la kasut crocs yang biasa2 tu, punye la dia suka pakai kasut tu..skali kasut tu tetinggal kat umah opah sedara en. adam..suruh la pakcik en. adam amek, skali dia tersalah amek..
so wni bagi idea kat en. adam nak beli lagi satu utk aqif tapi yang elok sikit la..sekali sekala takpe la kan..mula2 en. adam cakap buat apa beli mahal2..beli yang biasa je la kan, bukan nye aqif pakai lama..
sekali masa kat kedai tu..en. adam sajer2 try..best plak..terus rembat satu..wni pun dapat satu..;p
aqif punye..satu je tibbitz..

wni punye

en. adam punye..kaler kuning lagi tuh..;p

k.a.m.i punye..;)
note : en. adam tgh kumpul tibbitz segala menggila..penuh dah kasut kitorang..en. adam siap beli lagi satu kasut crocs tu..biar betul?..huhu..



Monday, December 21, 2009

nak update lah..

muahaaa..gatal kan..kejap nak update, kejap tak nak..japgi malas pulak..
huishhh sindrom apa plak nih..
bukan sindrom, masalah nye MALAS..tu jer keyword nye kan..citer nyer bnyk..en. adam la yang beriya2 amek kan gambar semata2 nak wni update blog, punyela pemalas lipas nye wni kan..tehee~
minggu lepas FIL kena denggi, so masuk ampang puteri..tu yang ala2 takde masa nak update blog & bukak FB..ari jumaat sempena cuti maal hijrah ari tu FIL keluar..berhijrah katanyer..;)
ooohhh iyer latest pasal wni..sebelum nak citer, nak pesan dl..jgn plak ada kawan2 wni yang terkejut beruk atau tak pecaya iyer..ini adalah cerita betul...muaahaaahaa (sebenarnya wni yang tak bole terima kenyataan ni..huaaaa)
ari jumaat ari tu pas en. adam amek FIL kuar dari hospital, en. adam ajak gi jj au2, nak cari baju..iyela wni dok memekak kat en. adam yang semua baju dah kecik..sila baca sekali lagi, BAJU DAH KECIK iyer..bukan wni yang besar..haha..
sampai je jj en. adam cakap kita berpecah sbb en. adam pun nak tambah sepasang dua baju kejer katanya..so misi membeli belah pun mula la..dengan KONFIDEN yang tinggi nye wni pun akan ambik 5-6 helai sekali baju sbb malas nak masuk fitting room 2-3 kali kan..wni amek saiz M mula2..skali masa nak butang..haishhh tak bole la..muhaaaa..naper skarang saiz M makin kecik??? hehe..saiz M makin kecik..
ok, try saiz L la..e'eh bole la..mungkin cutting baju tu kot..bukan nya saiz wni yang tukar..ok settle cari baju..
misi cari suar kejer plak..amek la saiz M, macam dulu2 tu..huhu..sekali hamek ko, cam sarung nangka..mana la silap nye kan..huhu..amek saiz L besar la plak..camne nih??? en.adam dah mula boring la kot kan..kejap kuar kejap masuk fitting room..dah nak meroyan dah mencarik suar kejer nih..
sampai en. adam suruh gi tempah je..amboiii..kasar je gurauan tu kan..wni tak puas ati jugak..nak jugak try cari yang wni bole pakai..nasib baik ada, saiz L iyer..nasib baik fit jer..kira ngam2 la..tak de la ketat kan..huhhh..lega..;p
confirm dah tukar saiz..dulu S-M..skarang L-XL..huaaaa..ni berita sedih ker gembira nih?;p
ohh kawan2 ku, dulu semua orang sibuk sngt cakap naper la wni ni kecik sngt kan..sekarang wni dah besar..so jangan la tekejut plak kalau jumpa wni versi baru iyer..ini betul2 bukan main2 tau..
;p
note : orang kata, kalau perut kita buncit, tu tanda samaada kita nak gemuk @ kita ngandong..betul ker?


Friday, December 11, 2009

m.u.n.g.k.i.n

mungkin tak kan ada entry iyer..
mungkin seminggu..
mungkin 2 minggu
ATAU
mungkin sampai bila2..muhaaaaa ;p
sekian..


Friday, December 4, 2009

chit chat time~

ooohhh iyer..en.adam gi course kat genting dari smalam..ptg ni alek la..so, smalam chit chat ngan mereka2 ni, so last minute set lepak2 kat jj au2..

yuhuuu..sbnrnya set nak jumpa2 last minute lagi menjadi kan..semua confirm bole lepak sama pun dah petang..so jumpa la kitorang berempat semalam..mula nya plan kitorang2 je sbb en.adam ngan hubby fyza kan outstation..skali hubby hamnee ngan fida ada..so ok jek, bole dorang amek2 kan gambar..hihi

dah alang fyza pun dah pindah ke kk tak lama lagi, merangkap farewell lah jugak nih..;p

janji kul 8 kat food court jj..hamnee last skali sampai..yang best nya, elok semua sampai..otomatik semua kuarkan kamera okehhh..haha..

give me 5..haisshh aunty2 moden skarang..haha

danish yang sangat2 baik..senang je jaga, tau2 dah tido..cuteee..

balqis yang mula2 malu..beza sungguh anak lelaki ngan pompuan yek..senang je tngk fyza control balqis tau..jelesss

fyza & hamnee yang tgh pening nak makan apa..
pas semua dah sampai..so dorang decide lepak kat oldtown..kalau dah namanya blogger kat mana2 mesti nak snap..jgn luper tag kat fb nnti eh..
rafidah & hubby ~ jeles ai..
nak makan apa pun amek masa hokeyyy..haha..

wni tepikir jugak, bole ker nak control aqif sensorang ni kan..bedebar2 jugak la..seperti yang disangkakan..aqif mmg tak reti dok diam..haha..tapi nasib baik la takde cubaan nak bangun dari high chair tu..fuhhh~
punya kelam labut ngan aqif, sampai kad parking pun tinggal dalam keter, nasib baik parking tak jauh dari pintu masuk tu..

sila la jgn buat hal aqif iyer..ayah dah la jauh nih..;p

tgh kitorang sibuk2 sembang n makan2, skali hambekkk ko, tak nak layan dia sangat kan..timun terus dia letak atas dahi..adoiyaiii anakku, nasib baik la kawan2 lama umi tau, kalau baru kenal, mau orang tu tak nak jumpa umi dah pasni..ahak~
sembang punye sembang tak sedar dah kul 10 lebih..orang pun dah kemas2 nak tutup kedai..bila lagi la dapat jumpa korang kan..

fida, fyza (balqis), wani(aqif), hamnee.. opss cian dani kat belakang pulak..

haaa..yang ni ada dani..dani dah tido..so kesian nak angkat

note : korang2, harap pasni kita dapat jumpa lagi ek..teharu la sbb dah lama tak jumpa kan..bnyk sngt cerita nak story mory nih..


mulai ari ini..

iye, mulai ari ni nama samaran utk "hubby" dalam blog ni akan ditukar ke "en.adam"
SEBAB
.
.
.
.
.
.
ada la satu mlm, kejadian dalam keter..tgh dengar radio suria fm kot..ada la segmen ucapan2 tu..orang tu nak bagi ucapan kat somi dia..pastu dia gelarkan somi dia hubby..setiap ayat ada hubby..nyampah plak dengar..wni cakap la kat hubby..
wni : hek elek tak abis2 ngan hubby, nyampah plak
en.adam : eleh, dlm blog pun awak panggil abg hubby
wni : erkk..
so, dengan tidak menyampahkan diri sendiri utk baca balik blog ni..wni isytiharkan (chewahhhh..ntah apa2) mulai hari ni panggilan utk hubby di dalam blog akan bertukar jadi en.adam..;p

sekian..

2 ari 1 mlm..

minggu raya haji punye citer baru tekedek2 nak update..takper la, saje buat kenangan ..;)

takde la apa cerita menarik pun..sebabkan FIL ada main golf kat PD, so ajak la kitorang skali gi bermalam kat sana..tapi sebab hubby ada hal ari sabtu pagi tu..so hubby ngan wni gi sana petang..aqif cam biasa la dah selamat sampai sana dulu..hihi

rasa sunyi pulak masa OTW gi sana tu..selalu riuh melayan aqif sangat..tapi takpe la sekali sekala dapat dating ngan hubby..haha ;p

kitorang sampai sana jer aqif tgh tido..MIL cakap dia baru tido..sepanjang jalan nak ke PD dia tak tido okehhh..mengeluh jugak la MIL melayan aqif..aha..tu baru kejap iyer..bayangkan kalau nak control dia seari..takper, aktif maknanya sihat kan..kalau diam je pun risau jugak..;)

sebab kan aqif tido, so weols gi la letak barang kat bilik, lepak2 dl, ingat kan ptg tu nak bawak aqif gi mandi kt swimming pool, skali ujaannnnn..

so, tak jadik..berlepakan la sampai lebam dalam bilik..huhu..

esok pagi tu baru la hubby melayan aqif mandi..mandi kat pool budak2 je pun..ramai jugak orang, biasa la musim cuti sekolah ni..

lupe plak nak cakap, kitorang stay kat Le Paris Hotel..sblh tu ada Costarica Apartment..so ramai yang stay kat apartment kot sbb kalau datang ngan family yang ramai, stay kat apartment lagi besshhhh..;p

cantik tak?.. nampk cam swimming pool tu sekali ngan air laut, padahal swimming pool kat atas..tak jauh la dari laut..

ohhh..kat situ ada banana boot..cam best tapi jgn harap la wni nak naik..takutttt..

makin la makin rendah tempat mandi aqif..tapi best jer sbb kat area tu dia sorang je yang main..bagusss..tak de nak kongsi ngan orang..haha

hambekk..sampai meniarap..iye la air tak dalam..opss..hubby pun teringin ker..

kitorang pun check-out awal sbb esok nye kejer..wni nak kena basuh kain lagi, dah skarang musim hujan kan..berlambak2 la kain bersidai..tq hubby sbb memahami..;p


ok..aqif nak balik dl..babai..
note : dah bole harap dah anak ku ini..;p


Wednesday, December 2, 2009

gi jalan2 d alamanda..

sejak 2 menjak ni hubby sibuk je pegi bengkel keter..bukan repair keter hubby yer, tapi ntah la minat orang lelaki, ada jer nak dicari kan..nasib baik la wni memahami..eh..ceh..ceh..

takde la, wni mmg tak kisah, janji wni bole balik umah wni settle kan apa yang patut..basuh baju ke..gosok baju kejer ke kan, nasib baik la hubby pun paham..;p

bila hubby ajak kuar jalan2 harusla sukeee kan..asyik memerap kat umah pun sakit kepala gak..sekali sekala nak jugak jalan2 bertiga..

awal2 lagi dah siapkan baju..excited sangat la kan..hubby bagi pilihan nak gi mines ke alamanda..sudah semestinya pilihanku alamanda..yuhuuu sebab banyak kedai best kat situ..ahak~

aqif kalau nampak mainan masukkan-duit-lima-puluh-sen ni mmg nak kena singgah la kan..

ops..umi nye pon nak naik jugak ker...ooohhh tidak..
apa dalam plastik besar, yang wni kena hangkut tuh? tu la tool set aqif punye yang tak sampai seari dah jahanam..haha..tq ayah sebab belikan aqif tool set sempena bithday katanyer..
masih layan lagik kehendak ini budak kecik..nasib baik la sorang..kalau 2-3 orang..bayangkan meronta2 nak naik jugak benda alah tu..mau fening wni uolsss..
wni respect la orang yang ada anak 3-4 orang tapi still bole jalan2..camne dorang control ek..masa kat alamanda ni, wni nmpk orang tu ada 2 orang anak n setiap sorang tu ada sorang maid yang jaga..
alahai, betuah badan, mak dia berlenggang kangkung sambil memilih baju anak..kalau camtu tiap tahun ngandung pun takde hal punya..;p
jalan-jalan di alamanda diakhiri dengan mengisi perut di pizza hut..uisshhh naper aqif nye gambar camtu..nampak sangat tak reti dok diam kan..
sila tngk betul2 yer, tool set yang baru beli dah ada 2 kat meja tu..tak menyempat ampai umah dah suruh bukak..sebab malas nak bagi semua orang dalam alamanda tu bagi tumpuan kat kitorang sbb dengar aqif menjerit, baik ikutkan saja kehendak aqif..hehe


note : hubby, thanks eh belanja belikan sandle yang best itu..tapi sayang dia bukak booth je kat situ..kedai kat one utama plak..kalau ada kedai dia kat situ..harus wni ajak abang pegi lagi minggu ni..opss..



Tuesday, December 1, 2009

tiup lilin lagik..;p

kata 2 tahun kan, tiup lilin pun kena la 2 kali..hehe..;p

tak de la..kebetulan raya haji, so dapat kumpul ngan sedara mara, best la kan..pas semayang raya ngan makan2 kat umah mak wni, kitorang gi paya jaras ngan PIL sbb opah hubby pun raya kat KL thn ni..

aqif punye la excited dapat tiup lilin lagi skali..eh, aqif ke umi nye yang excited..tumpang sekaki la aqif ek..huhu~

yang baju putih tu anak paksu hubby, pangkat mak sedara ngan aqif..aqif panggil mak ngah, hehe..cute je, bila main sama pastu aqif panggil mak ngah padahal sebaya jek..

yang baju oren ni, eiman..pun pangkat bapak sedara ngan aqif, abang pada mak ngah..hehe..kadang2 aqif panggil abang, kadang2 pak chor..sajer kasi eiman tiup lilin, biasala budak2 kan suka tiup2 lilin ni..aqif tetap maintain tiup lilin w/pun wani dah angkat dia jauh..haha

thn ni walaupun tak buat beday party tapi aqif ttp dapat hadiah..hehe..kata sorang kan, kalau reramai nnti dapat jugak tapi yang kecik je la..huhu
thn ni MIL bagi aqif moto yang kaler merah kuning tu..yang keter tu dah lama dah..kebetulan ada kat situ amek je la gambar sekali..

dah kat umah PIL ada moto, kitorang pun beli lagi satu letak kat umah kitorang plak, tapi yang kecik je la, kata umah pun kecik..ni kira present dari umi & ayah la jugak walaupun minggu sebelum tu aqif dah dapat tool set hubby bagi, wni bagi gitar mainan jek..;p
moto ni punye la kuat bunyi lagu dia, wni dah suruh hubby mintak tlg member dia buat sesuatu..dah la duduk flat kan, bunyi moto ni bergaung okeh..kita kena la jugak pikir orang lain nak rehat ke apa walaupun ada sorang dua yang tak de otak..
cuba la pikir logik kan, ada ke kul 5 pagi tumbuk guna lesung batu tak alas..gilo la, tu baru betul otak letak kat buntuittt..vunguksss..kang gi sound kang gaduh plak kan..pikir la kul 5 pagi hokehhh, kalau 5 ptg tu lain la citer..
oooo...dah citer pasal lain plak..papepun harap2 moto ni tahan lama la sikit sbb tool set yang baru seminggu beli pun dah ada yang tercabut yek..;p


Monday, November 30, 2009

alahai splendid..

punyela wni promote splendid ni ari tuh..skali hampehhh tul..
masa kitorang nak amek kek yang tempah ari tu, wni dah perasan dah budak tu tekial2 masuk cari kek..
haaaaa..ni mesti ada yang tak kena nih..kitorang order 2, skali dia bawak kuar satu jer, kek takde gambar, pastu tulis happy anniversary..
kannnn wni dah cakap..tak tau la camner dorang ni amek order..sbb yang amek order ari tu orang lain, masalah nya orang tu tak kejer kot masa tu..skali kena tunggu..
wni ngan hubby dah syak mesti baru nak buat..wni dah bayangkan hasil kek tu mesti menyakitkan hati..

hubby dah cekak pinggang dah, lama hokehhh nak kena tunggu..bukan nya tak order..time time tu jugak ker ko nak kena buat..dah la balik kejer, rushing gi bengkel amek keter MIL, terus gi amek kek..pastu jadi camni plak..dah la tengah lapar time tu, ko memannggggg mintak kena maki la kan..huhhh~ sabar..sabar..

skali, ni la hasil nyer..mmg $*@! tul la kan..ingatkan gambar ben 10 penuh satu kek, skali besar tu jer..hiahhh..kecik besar jer tau wni tngk muka manager dia tu, pastu buat muka tak bersalah..

ni kek masa aqif setahun dl, lagi better la, yang ni order kat s**cr*t r**cipe..kan penuh gambar tu, puas ati la..mmg sekali tu je la kitorang order..

takper, belajar dari kesilapan, patut la bole je amek order..walapun seari dua lagi nak amek..skali hasil mmg mintak kena maki..budusss tul..

sampai umah, kakak wni dah ada kat umah, so hubby cakap potong je la, aqif pun dah tak sabar dah..

menyembur2 air liur aqif tiup lilin..hihi..nasib la saper dapat kek part yang ada air liur aqif tu ek..hehe

muka happy dapat tiup lilin..;p


Thursday, November 26, 2009

~salam aidiladha~

salam aidiladha dari kami sekeluarga..weols raya umah family wni dl pagi raya tu..weehooo..;)

pastu baru pegi paya jaras, umah uncle hubby sbb opah hubby ada kat sana..so senang berkumpul kat sana je semua..

ooo ye, umah wni raya haji ni takde la masak2 meriah sngt, apa yang ado jek..

ketupat daun palas (ni wajib..), lontong n rendang je..biasa nya pagi raya je la meriah kan, pastu semua ada hal masing2..;)

so, kepada kawan2 yang balik beraya di kampung..berhati2 memandu yer!!..;)


HaPpy BirthDay my lil AqIF..

alhamdulillah, ari genap la 2 tahun umur aqif..sekejap je rasa, cam baru je lahir kan aqif..hehe..

aqif dilahirkan pada 26hb November 2007, ari isnin jam 7.27 pagi di Pusat Perubatan Kampung Baru..

wni dah masuk hospital dari ari sabtu sebab dah tumpah air tapi takde tanda2 nak bersalin lagi..doktor pun tak galak kan wni besalin lagi sbb kalau ikut kiraan baru 8 bulan..so, doktor tepaksa la cucuk ubat kat wni utk kuatkan paru2 baby..emmm apa saje utk mu sayang..;)


rindu sangat saat2 ni..bahagia nya allah je la yang tau..rasa nya saper2 pn kalau 1st time jadi ibu mesti rasa benda yang sama..;)

sian aqif..kena cucuk kat tangan sbb nak masuk kan ubat..so aqif ngan wni kena tahan dulu kat wad sbb nak tngk perkembangan aqif ok ke tak..sebenarnya wni dah bole kuar tapi doktor kasi pilihan samaada nak balik atau stay kat hospital ngan baby..

takkan la nak balik kan..mesti la nak tngk anak kita depan mata..so wni stay kat hospital ngan aqif..alhamdulillah tak lama pn kat hospital sbb perkembangan aqif positif & aqif tak tunjukkan ciri2 baby tak cukup bulan..hehe..aqif kan anak umi..so aqif mesti la kuat kan..;p

wni rasa aqif cukup bulan, cuma salah kiraan kot..tu yang doktor kata tak cukup bulan..

hubby yang paling happy sngt dapat jadi ayah..thnx abg sbb teman dalam labour room sepanjang wni sakit..tak terbalas rasanya pengorbanan tu..wni sakit dari kul 12 tgh mlm ampai kul 7.27 pagi okehhh..hubby sampai tido sambil duduk..bila hubby nak lelap je, contraction wni datang..dah tejaga balik..kelakar plak bila ingat balik..

tapi nak buat camne kan, wni pn tak sedar dah masa genggam tngan hubby tu..

masa ni aqif baru pandai duduk dalam high chair tu, dah pandai gelak..pandai amek gambar..;)


dulu, tiap2 pagi, kalau aqif bangun dulu mesti aqif kacau umi ngan ayah..skarang susah umi nak rasa semua tu lagi sbb aqif dah pandai pilih nak tido ngan saper..;)

aqif dah pandai cakap best ker tak..haishhh high taste ker anak umi nih?? ahak~

kenangan masa aqif mula2 pandai naik walker..sume kaki orang aqif langgar..;)

tapi aqif sekarang dah besar..iyer, aqif dah masuk 2 thn ari ni kan..lagi 3 tahun, insyaallah umi antar aqif gi tadika eh..aqif sibuk nak naik bas sekolah kan..hihi

umi doakan moga aqif jadi anak yang soleh iye sayang..patuh pada agama..hormat la orang tua..jangan luper doakan umi ayah bila kami dah tak ada di dunia ni lagi..

umi ayah sayang aqif sangat2..umi ayah cuba penuhi kehendak aqif selagi kami mampu ye sayang..

yang terbaik semua nya untuk buah ati umi & ayah..
SELAMAT ULANGTAHUN KE 2, UMI AYAH DOAKAN MOGA AQIF PANJANG UMUR, MURAH REZEKI..


with love,

umi & ayah