Sunday, May 31, 2009

::CoNtEST sEIrAS wAJAh:: STICKY MODE

sTickY mODE : entry baru ada kt bawah k..

salam..ok first time la gatal2 nak cuba buat costest.. menang @ tak tu belakang citer yg penting kita ENJOY..;-)
dari gambar atas tu rasanye sama x uols?? hihi..ada la sikit2 kan..iye la dah kata umi aqif kan..;-)
syarat2 nye adalah :
1. Korang mesti dah jadi followers UmmiAbbiQis ~ aru je jd followers...:D

2. Makesure dlm bloglist/blog roll korang ade link UmmiAbbiQis,pastu... ~ ok..!!!dah settle dah....
3. Join contest yg aku namakan 'CONTEST SEIRAS WAJAH' ~ ok..
kaedahnye adalah (cewah..hik~)..
1. Buat satu entry dlm blog masing2.. snap gambar korang ngan anak korang. Apepun cara dan gayanye tak kesah.. asalkan buleh nampak clear muka korang ngan anak korang.. coz kite nak tgk 'seiras' ke tidak.. sbb tu name contest ni 'seiras wajah'
2. Umur anak mestila dalam lingkungan 0 bulan hingga 6 tahun. Tapi kalau ade 3 anak dlm lingkungan umur tu.. korang layak tuk buat 3 penyertaan
3. Sertakan sekali
**Nama anak :MUHAMAD AQIF B. MUHAMAD ADAM
**Tarikh melahirkannya : 26 NOVEMBER 2007
**Apa persamaan kamu dan anak :

persamaan..ops!! rasanye mata ngan mulut kot ikut wni..ni pada pandangan mata wni la kan..kalau dr segi perangai dia ikut perangai SENTAP wni k..hihi..kalau x dpt apa yg di hajatkan dia akan memberontak..haaa..yg ni x tau nak ikut perangai sape..wni jgk kot..ahak~~
**Kenangan plg manis antara kamu dan si anak :
sudah semestinya saat melahirkan aqif..7 1/2 jam bertarung nyawa nak melahirkan aqif tp ia tetap kenangan paling manis yg x dpt di lupakan ampai akhir hayat..chewahh..
4. PERINGATAN : Pastikan hanya satu gambar sahaja tuk satu penyertaan, juri takkan memilih jika ada lebey dari satu gambar.
Tarikh tutup penyertaan :10hb Mei 2009 hingga 31hb Mei 2009.
utk ketahui lebih lanjut korang klik kat sini

http://mayaqarmyla.blogspot.com/

Tuesday, May 26, 2009

kita pn tak tau apa nasib kita...;(

ari ni dorang susah, ari kita ntah bila..insaf tul wni bila tngk org susah..kita rasa kita susah, rupanyer ada lg org yg susah dari kita kan..uols tngk la muka budak2 ni..hati mana x sayu tngk budak2 hidup x tentu, mkn x tentu..

anak no. 2 & bongsu

smalam masa lunch wni kuar nak g cari barang kt masjid india, so lalu la kt jambatan sblh amanah raya tu, skali nmpk la sorang kakak ni ngan 3 org anak dia, duduk je kt tangga jambatan tu..

tedetik gak la kt ati wni, kecian tngk budak2 ni, ntah2 tgh lapar agaknye..wni tngk bwh stroller dia ada botol susu tp kosong..emmm kecian...

tp wni x berani nak g dekat sbb takut dorang ni ada sindiket kan, lgpn wni sorang masa tu, x nak la amek risiko..

belah balik tu wni harap sngt kakak tu & anak2 dia dah x de kt situ sbb x sampai ati nak tngk kan..sekali tngk kakak tu ada lg..masa wni lalu tu, dngr anak dia yg besar, umur dalam 4 thn kot, ckp kat kakak tu "mak, mak, ........."(apa ntah lg dia ckp, x dengar sbb tgh jln kan)..

terus tersentap ati wni, org melayu...ooooo..ingat kan bkn..ya allah..org melayu kita sendiri melarat kt negara s'ri..apa la nak jadi..;-(

ampai opis, call hubby, citer..citer sume..hubby kata x pe jpg hubby g tngk..

1/2 jam pastu hubby call ckp dah g tngk kakak tu..masa hubby sampai kakak tu tgh suapkan anak2 dia mkn nasi, ada org sedekah katanya..alhamdulillah ada jgk org simpati ngan nasib bdk2 tu..hubby pn bwk kan air susu dlm kotak, mknan sikit & bg duit suruh kakak tu balik sbb ari nak ujan masa tu..

hubby sempat amek alamat kakak tu, kakak tu kata hubby dia ada penyakit kanser hati..skarang ni kejer guard kt blakang umah dia, jaga kondo..kt umah x de brg mkn, sbb tu dia bwk anak2 dia kuar cari makanan..ni kira first time la dia bwk anak2 dia kuar camtu..mcm susah nak caya kan dlm keadaan zaman skarang nih..tp x pe la, kita pikir kan nasib anak2 je sudah..kesian, budak2 x tau ape..

mlm td hubby pg cari umah dia kt jln klang lama, nak tngk betul ke x, hubby g ngan reza & boss..lgpn member opis hubby ada bg duit sikit utk tolong kakak tu..hubby jumpa umah dia, hubby ckp mmg kesian tngk, masa hubby sampai, anak kakak tu yg sulung tidur atas lantai x belapik dgn x pakai baju..;-(

syukur la dgn apa yg kita ada..

sblm alek hubby g belikan barang dapur utk keperluan dorang sekeluarga..semoga kakak & keluarga hidup bahgia dan lebih terjamin pasni..amin...

goodie bag~~

yuhuu..smalam aqif dpt goodies bag nih..kak aju, member kt opis bg sbb weekend ari tu dia buat beday party anak dia yg ke 2..thanx kak aju sbb ingat gak kt aqif..nama anak kak aju, aqil..hihi..dekat je nama dorang kan..;p

dlm goodies beg ni ada mcm2..ada coklat, lollipop, belon & ada topeng mata tu..hihi..aqif mmg suke topeng mata tu..

kan wni dah ckp, benda petama aqif amek mesti topeng nih..hihi..dia x pedulik dah ngan benda lain..kejap je la pn, pastu selamat ar tali topeng tu, putussss aqif tarik..ahak~~
percubaan kali ke-2 amek gambar, nak soh dia senyum..hihi..memang mamat melaram tul la aqif nih..ikut sape la nihhh????..

ayah...tolong jawab??? hihi..

Monday, May 25, 2009

citer sabtu & ahad..

kalau citer sekali gus kira halal je la kan sbb bwk lap top g umah PIL tp broadband nyer x bwk plak..hihi..;-)
so kita citer satu-satu la k, ari sabtu nyer citer dl..plan ari sabtu nak g beli hadiah utk bestfriend wni nyer wedding 7 jun ni kt Jengka, Pahang..
kitorang g mid valley..huisshh..rasa cam lama sngt x g mid valley nih..hik..
sampai2 g isi perut dl sbb kitorang tgh kelaparan sesangat..g mkn kt CRS..dr dating2 dl ampai dah ada aqif, CRS ni dah mcm tempat wajib..ahak..
sementara tunggu order sampai, cam2 hal la aqif nih..abis dia panjat2..nasib baik kitorang amek tempat ujung sekali..kira telindung dr org la..
mula2 skali percubaan duduk atas meja dl..dah haip..haip..bnyk kali pn aqif buat x tau je...sabar..sabar..kalau x nakal bkn budak namanye kan (ayat penyedap ati sendiri ;p)
yesss..percubaan dok atas meja dah berjaya..umi & ayah x marah pn..aqif advance sikit lg..
last2 hamekkk ko, terus berdiri atas meja..
ayah yg sabar je tngk perangai aqif..hihi..sabar ayah..aqif kan aktif..;-p
pas mkn tu hubby belanja beli jeans baru sbb jeans yg lama dah kecik..(diulangi jeans yg kecik ye..wni maintain jek..haha..perasan..)
pastu terus g JJ, cari hadiah, ingatkan nak beli comforter, tp pikir nak g jauh, bwk hadiah besar sngt kan..pas round2 jumpa set periuk, dah siap dlm kotak, senang nak bwk kan..gambar x de sbb soh hubby snap, hubby kata japg la, masa tgh wrap, last2 lupe..hihi..settle sume terus balik..
citer ahad..g JJ AU2 je, ingat nak g cari susu aqif tp x de stok plak..masa naik je escalator dari parking, nmpk la badut ni tgh buat belon, pastu tolak la aqif, bole dia x nak, hubby pn dukung la bwk g dekat sikit..
badut tu bg la belon kt aqif, pastu soh aqif salam badut tu, aqif dah nak salam dah, pastu bole plak dia tarik balik tangan dia pastu ckp jut..jut.. (maknanye tekejut..tekejut..)..hihi, badut tu pn tegelak tngk perangai aqif nih..

hihi..dah mcm2 perangai la aqif nih..pastu tu terus g carrefour..rupayer baru kitorang perasan susu aqif kt carrefour lg murah..sblm ni malas nak survey2 kt carrefour sbb malas nak beratur panjang masa bayar kan..semalam dah kebetulan masuk, beli la jgk..;p

Friday, May 22, 2009

award from mama shaqeer

thanks mama shaqeer sbb sudi bg award ni..kita pn aru kenal je kan..
tu pn sbb ira singgah blog wni..
cute sngt award ni siap ada gambar lg kt tengah tu..hihi..

Thursday, May 21, 2009

mlm td masa g basuh keter, MIL call ckp nak bwk aqif g mkn..padahal kitorang mmg dah kt luar dah..plan nak g uptownnnn..ahak~~
bkn ada apa nak cari pn, saje gatal nak jln cuci2 mata..punya la nak cuci mata sngt, wni dah bekenan ngan 1 baju nih...tp tngk dr jauh je, kalau g dekat2 kang konpem terus beli jek..x sesuai k beli2 baju sekarang..
hubby aru je belikan baju masa mother day ari tu..cukup la buat apa membazirkan..hihi (wni kah yg berkata bergitu???haha)
ok sambung citer tadi, MIL call & dah kebetulan kitorang kt luar, kitorang pn mengekor la skali PIL g mkn kt Bangi Kopitiam, Seksyen 2 Wangsa Maju..sebenarnye kitorang dah dinner pn, tp saje je la kan, ikut g minum jek..
FIL mkn mee rebus & MIL mkn nasi lemak..tp gambar x dok, x berani nak amek, x pasal2 kena back hand ngan FIL (hihi..gurau jek)..
suka tngk gelas dia nih..gelas dulu2 kan..;-)



air ni kitorang punye..puas nak abiskan wehh..rasa nye bila minum je, x gerak2 pn air ni, cam makin tambah ada la..hihi..akhirnye hubby gak yg abiskan..

aqif yg x reti dok diam..ada la 10 min je kot dok dlm baby chair tu (tu pn kira lama la tu)
pastu kitorang terus bedesup g uptown..hubby gantikan cekak rambut wni yg aqif patahkan..ahak..ampai umah kul 12, elok aqif pn dah tido..hihi

Tuesday, May 19, 2009

::Buah hati umi ayah ~ 1 thn 6 bln::

Photo Albums at WiddlyTinks.com
alhamdulillah 26 hb ni genapla aqif 1 thn 6 bln..cepat betul masa belalu..rasa cam baru je abis pantang..hihi..
aqif cepat betul belajar kalau kita buat apa2 depan dia, kejap je dia bole tiru tau..sngt bahaya..dia tngk je dl..pastu dia buat plak..
apa yg aqif dah pandai buat setakat ni..
  • dah pandai panggil ayah (emmm umi jeles k..ssh sngt ke nak sebut umi..hihi..x pe, blaja lg k)
  • dah pandai main golf (sila la pecaya & aqif tngk channel 816 kt astro tu cam tngk kartun~pengaruh atok aqif..hihi)
  • dah pandai panjat meja mkn (bahaya sngt ni, kena sll tngk2 dia)
  • pandai main cekik2 leher pastu paksa soh kita buat2 pengsan, kalau dah pengsan dia gelak kuat2 ~kononnye menjadi la dia cekik kita tu kan
  • kalau aqif ckp broomm..bromm tu maknanye nak naik moto/ nak g jln
bnyk lg tp tetiba x le pikir plak..entry ni sbnrnye sbb wni tgh rindu sngt kt aqif..haissshhhh..nak alek la..rindu nak lepak2 depan tv sambil baring2..emmm..best kan..;-)

dah suka sngt plak..cane..

hubby la yg mengajar mkn roti hotdog nih..kan dok teringat jek..cane??? sape nak jawab..

hubby pn kirim kt member opis tlg belikan, so cam x berani la nak beharap kan, takut susahkan org plak..hihi~~

skali hubby sms td ckp ari ni ada roti hotdog..yippi..suke..suke..terus teringat nikmat kesedapan roti tu..huisshh...cedappp..yum..yum..

member opis hubby beli kt wangsa maju, tp x tau la ada jual ke x weekend, ari biasa nak g beli x dapat la kan, apa hal plak nak patah2 alek g opis semata2 nak beli roti hotdog nih..

ari tu hubby ada kasi try sandwich ketam..penah rasa x?? wni pn first time la rasa tp x kena ngan tekak la, sbb rasa kembang je..dgn kaler ketam tu jd purple..apsal x tau la..tp abis gak mkn cuma x de rasa nak lg je la kan..

hubby kata org tu mmg jual sandwich je..mcm2 jenis la..emmm..rasa cam nak g je kedai tu kan..mesti lg bnyk pilihan..lg la rambang mata..hik~~;-)

..... bila nak ganti pose nih..asyik makan, makan, makan jek..dugaannnn...

kena kuat semangat nih..skarang dah bln 5, lg 3 bln je nak puasa..takut x sempat je nak ganti..hihi

Saturday, May 16, 2009

farewell..farewell..sngt kezutan..

dlm masa 24 jam mcm2 hal bole jd kan..sume nye kita x rancang..smalam kitorng dpt sat kezutan..kezutan yg x d sangka2..apa dia?? haa itu akan d beritahu nnti sbb blm bole announce lagik..hihi..


lunch kitorang di taja smalam..so beramai2 la kitorang rombongan cik kiah pg lunch sesama..wni dok sbalah boss okeh..patut la dorang jln laju2 wehhh..rupanye nak rebut kerusi..wni yg tekedek ni sampai2 je tngk kerusi sblh boss je yg kosong..apakah???

nak x nak dok ar jgk..hihi..siap kena bahan lagik..lantak la mmg dah sedia dah nak kena bahan kan..hihi..sabar..sabar..

pas je mkn kitorang jln laju2 sbb ada misi lain plak..nak g cari hadiah utk ptg nih..pg nye punya la ramai..kitorang d bahagi2 tgas memasing..;-)

tugas wni ngan kak fiza g beli kek kt sogo..so ni la hasilnye..kitorang beli cheesy choc..sbb selera member2 opis ni ada yg nak mkn chess cake, ada yg nak mkn coklat cake..haaaa..dua2 ada dlm cake tu..haaaa..ampai abis dorang mkn..bagusss..suke..


sharen & shuh feei plak d tugaskan g beli benda alah ni kt royal selangor, klcc..sepantas kilat k kitorang setelkan sume..tepat kul 2 sume dah ampai opis..bags..bagus..ni yg boss syg nih..efisyen..ahak..~~

sblm majlis start..amek2 gambar dl..blakang dr kiri : en. shaufi (ni boss wni masa kt ctr), niki, sharen, abg syidi, abg mahzan..

snap..snap lg..yg tdg ijau tu PA boss..n gmbar boss2 tgh bersantai lagik..
wni kagum sngt sbb dlm masa 1/2 ari je kitorang rancang n siap sume ni..kata TEAMWORK kan..kalau buat sorang2 x dapek la nak siap kan..chiayok..chaiyok uolss..
note: utk sape farewell ni, tnggu next entry keh..;-)

Thursday, May 14, 2009

apa yg penting kerjaaaasama..;-)

jam menunjukkan kul 8.40pm tp wni ada kt opis lg..tp kt opis hubby la..tgh tunggu hujan reda sikit aru la bole alek..

td pn wni mmg ada kejer kt opis sbb kitorang nak pindah kt building baru..so kena la packing2 harta2 yg nak kena antar kt stor..

aduhhh..sakit2 badan ni..kaki rasa panas je sbb berdiri pastu jln kehulu kehilir angkat dokumen..

nasib ramai yg stay td kan kalau x..x de maknanye wni nak tunggu ampai mlm2 cam ni..

kalau x d sebabkan nak packing brg, sharp je 5.45 wni dah blah dah..hihi..efisyen eh camtu..ahak~~

bnyk lg nak kena settle kan..harap esok bole settle la, kalau x kitorang DIPAKSA dtg kejer ari sabtu...haaaa..x nak..x shukeee, ari sabtu ahad la nak rehat2 kan..;-)

nasib baik la member2 opis jenis yg kerjasama tolong menolong..cam pas aku settlekan kejer ko, ko plak tlg settle kejer aku..haaa camtu la..apa yg penting kerjasama..hihi

kalau x mampuih la nak angkat kotak2 berat tu kan..td pn nasib baik la farah tolong susun2 kn dokumen wni..thanks..jasa mu dikenang..wahhh..tetiba..ehhh..mmg kenang pn, kalau dia x tlg lg lambat la wni punye siap kan..

so, kalau x siap gak, esok pn kena stay lagik..aduyai..emmm..nak buat camne kan kejer mkn gaji..redha je..;-)

Thursday, May 7, 2009

nasib baik sikit je..

smalam hubby alek umah bg tau FIL kena langgar kt bangsar..punye la tekejut..tp hubby kata x de apa sikit jek..

pas hubby mandi..siap2 nak g tngk FIL kt umah..skali x de org..;-(

emmm..skali PIL tgh dinner kt Naili's ampang..so kotarang pn bedesup la g sana..

kebetulan hubby pn blm mkn lg kan..so dinner terus kt sana..

tngk FIL steady je kan..so alhamdulillah x de la teruk sngt tp katanya kena langgar ampai teguling la jgk kan..

Driver yg langgar tu perempuan..ampai menangis la pompuan tu kena marah ngan FIL..haha..kelakar, camne la dia kena marah kan..hik~~

FIL ckp dia nmpk keter tu..x tau la salah siapa sbb pompuan tu tgh cari parking sbnrnye, mungkin dia x pandang depan kan, so dia x perasan kot FIL nak lintas..

cian tngk FIL jln pn tejengket2 sakit lg agaknya..aqif g tngk atok nye smalam sebok nak tlg picit la apa la..hihi..kitorang doakan moga ayah cepat sembuh yek..from adam, wni, aqif..

Tuesday, May 5, 2009

janji tetap janji kan..hihi

hubby kan dah janji nak bwk g lake garden last week..tp wni x suka sngt g sana, x tau la nape..kalau d bg pilihan wni suka g titiwangsa, rasa lg happening..

so destinasi kami dah tentunye ke titiwangsa..dl kan masa aqif kecik lg..hubby sll la berangan ckp kt wni, kalau aqif dah bole jln kan best bole lepas aqif kt padang bg dia lari2..rasa bebas je kan..

haaa..skarang aqif dah jalan, x tekejar la plak kan..suka ati dia je la nak jln ke mana..hik~




baru je sampai aqif dah dpt upah..tiup la dia sepanjang jln..hihi..comel jek..


kelakar tul tngk aqif naik buaian ni tau, sbnrnye dia x penah naik pn sblm ni, ni kira 1st time la..so x de la dia nak pegang besi tu kan..nasib baik x jatuh tau..hihi..lawak je..
last2 hubby ajar pegang kt besi tu baru la pandai..hihi..see, siap muka suka lagi kan..

dah naik syok plak naik buaian tu ampai x nak turun..siap dah pandai hayun s'ri..tinggi plak tu..hihi..
pastu naik gelongsor ni plak..
ok la playground kt titiwangsa ni, walaupun ramai org tp bole merasa main sume permainan sbb dia bnyk mainan nye..;-)

aqif pn dah berpeluh2 main, alek bg mandi2 takut miang plak nak tido mlm..hihi..yg penting adalah sngt best & pesanan penaja, nnti bole la pg lg hubby eh..hik ;-)

Monday, May 4, 2009

rasa sunyi sngt..;-(

td alek kejer je aqif x dok kt umah sbb MIL cuti, so dia dtg amek aqif sbb nak bwk g jenjalan..

tolak2 pintu sll nye aqif yg sambut tp td tolak je pintu x de sape yg sambut..emmmm..sedih nye rasa..kadang2 kalau abah wni amek kt putra, aqif ikot dok dlm keter..;-(

sunyi sngt rasa umah ni x de suara dia, kalau x bising je menjerit x bagi dia panjat la, bukak peti ais la kan..sedih..sedih..

agak2 nye aqif bole rasa x umi dia tgh rindu kt dia eh..

td call MIL tanya aqif buat apa..MIL ckp dia aru tido..aduissshhh..kul bape plak dia nak bngn kan..sll nye kalau dia tido awal sngt, dia akan bngn tgh mlm..so cane nih??

hubby pn x alek kejer lg, sbb system slow kt opis, so hubby kena stay..call hubby, tnye camne ngan aqif..hubby ckp tepaksa la tinggal aqif kt sana sbb kalau angkat, mesti dia bngn kan, kul bape plak dia nak tido, esok nak kejer..

emmm..cane nih?? tepaksa la kan nak buat cane..hati ni berbelah bagi..;-(

masalah nye bole ke wni tido mlm nih..DILEMAAAA...