Monday, November 30, 2009

alahai splendid..

punyela wni promote splendid ni ari tuh..skali hampehhh tul..
masa kitorang nak amek kek yang tempah ari tu, wni dah perasan dah budak tu tekial2 masuk cari kek..
haaaaa..ni mesti ada yang tak kena nih..kitorang order 2, skali dia bawak kuar satu jer, kek takde gambar, pastu tulis happy anniversary..
kannnn wni dah cakap..tak tau la camner dorang ni amek order..sbb yang amek order ari tu orang lain, masalah nya orang tu tak kejer kot masa tu..skali kena tunggu..
wni ngan hubby dah syak mesti baru nak buat..wni dah bayangkan hasil kek tu mesti menyakitkan hati..

hubby dah cekak pinggang dah, lama hokehhh nak kena tunggu..bukan nya tak order..time time tu jugak ker ko nak kena buat..dah la balik kejer, rushing gi bengkel amek keter MIL, terus gi amek kek..pastu jadi camni plak..dah la tengah lapar time tu, ko memannggggg mintak kena maki la kan..huhhh~ sabar..sabar..

skali, ni la hasil nyer..mmg $*@! tul la kan..ingatkan gambar ben 10 penuh satu kek, skali besar tu jer..hiahhh..kecik besar jer tau wni tngk muka manager dia tu, pastu buat muka tak bersalah..

ni kek masa aqif setahun dl, lagi better la, yang ni order kat s**cr*t r**cipe..kan penuh gambar tu, puas ati la..mmg sekali tu je la kitorang order..

takper, belajar dari kesilapan, patut la bole je amek order..walapun seari dua lagi nak amek..skali hasil mmg mintak kena maki..budusss tul..

sampai umah, kakak wni dah ada kat umah, so hubby cakap potong je la, aqif pun dah tak sabar dah..

menyembur2 air liur aqif tiup lilin..hihi..nasib la saper dapat kek part yang ada air liur aqif tu ek..hehe

muka happy dapat tiup lilin..;p


Thursday, November 26, 2009

~salam aidiladha~

salam aidiladha dari kami sekeluarga..weols raya umah family wni dl pagi raya tu..weehooo..;)

pastu baru pegi paya jaras, umah uncle hubby sbb opah hubby ada kat sana..so senang berkumpul kat sana je semua..

ooo ye, umah wni raya haji ni takde la masak2 meriah sngt, apa yang ado jek..

ketupat daun palas (ni wajib..), lontong n rendang je..biasa nya pagi raya je la meriah kan, pastu semua ada hal masing2..;)

so, kepada kawan2 yang balik beraya di kampung..berhati2 memandu yer!!..;)


HaPpy BirthDay my lil AqIF..

alhamdulillah, ari genap la 2 tahun umur aqif..sekejap je rasa, cam baru je lahir kan aqif..hehe..

aqif dilahirkan pada 26hb November 2007, ari isnin jam 7.27 pagi di Pusat Perubatan Kampung Baru..

wni dah masuk hospital dari ari sabtu sebab dah tumpah air tapi takde tanda2 nak bersalin lagi..doktor pun tak galak kan wni besalin lagi sbb kalau ikut kiraan baru 8 bulan..so, doktor tepaksa la cucuk ubat kat wni utk kuatkan paru2 baby..emmm apa saje utk mu sayang..;)


rindu sangat saat2 ni..bahagia nya allah je la yang tau..rasa nya saper2 pn kalau 1st time jadi ibu mesti rasa benda yang sama..;)

sian aqif..kena cucuk kat tangan sbb nak masuk kan ubat..so aqif ngan wni kena tahan dulu kat wad sbb nak tngk perkembangan aqif ok ke tak..sebenarnya wni dah bole kuar tapi doktor kasi pilihan samaada nak balik atau stay kat hospital ngan baby..

takkan la nak balik kan..mesti la nak tngk anak kita depan mata..so wni stay kat hospital ngan aqif..alhamdulillah tak lama pn kat hospital sbb perkembangan aqif positif & aqif tak tunjukkan ciri2 baby tak cukup bulan..hehe..aqif kan anak umi..so aqif mesti la kuat kan..;p

wni rasa aqif cukup bulan, cuma salah kiraan kot..tu yang doktor kata tak cukup bulan..

hubby yang paling happy sngt dapat jadi ayah..thnx abg sbb teman dalam labour room sepanjang wni sakit..tak terbalas rasanya pengorbanan tu..wni sakit dari kul 12 tgh mlm ampai kul 7.27 pagi okehhh..hubby sampai tido sambil duduk..bila hubby nak lelap je, contraction wni datang..dah tejaga balik..kelakar plak bila ingat balik..

tapi nak buat camne kan, wni pn tak sedar dah masa genggam tngan hubby tu..

masa ni aqif baru pandai duduk dalam high chair tu, dah pandai gelak..pandai amek gambar..;)


dulu, tiap2 pagi, kalau aqif bangun dulu mesti aqif kacau umi ngan ayah..skarang susah umi nak rasa semua tu lagi sbb aqif dah pandai pilih nak tido ngan saper..;)

aqif dah pandai cakap best ker tak..haishhh high taste ker anak umi nih?? ahak~

kenangan masa aqif mula2 pandai naik walker..sume kaki orang aqif langgar..;)

tapi aqif sekarang dah besar..iyer, aqif dah masuk 2 thn ari ni kan..lagi 3 tahun, insyaallah umi antar aqif gi tadika eh..aqif sibuk nak naik bas sekolah kan..hihi

umi doakan moga aqif jadi anak yang soleh iye sayang..patuh pada agama..hormat la orang tua..jangan luper doakan umi ayah bila kami dah tak ada di dunia ni lagi..

umi ayah sayang aqif sangat2..umi ayah cuba penuhi kehendak aqif selagi kami mampu ye sayang..

yang terbaik semua nya untuk buah ati umi & ayah..
SELAMAT ULANGTAHUN KE 2, UMI AYAH DOAKAN MOGA AQIF PANJANG UMUR, MURAH REZEKI..


with love,

umi & ayah



Wednesday, November 25, 2009

booking kek..

punye la semangat nak balik awal semalam sbb hubby ajak gi booking kek utk b'day aqif esok..

skali pegi secret recipe kat jln ampang tu..dah tak bole booking uolsss..rupa2 nyer at least 4 ari sebelum date nak amek kek tu dah kena datang booking..huwaaa hampeh tul..rasa nak telan je budak kat counter tu..takkan la satu pun takle kan..ai garang okehhh..hik~

wni dah terbayang2 kek secret recipe gambar ben 10 atas tu..hihi.. umi nye plak yang over kan..duliksss

so dgn kehampaan nye la sambil hentak2 kaki nak jugak (haha..tipuuu..)..redha je la kan, so ckap kat hubby tak pe la, nnti beli yang takde gambar tu je la, bukan nak buat party pn.. nak potong ari raya tu je ngan cousin2 aqif..;)

pastu hubby cakap malam kang MIL pn nak tempah kek utk aqif sbb nak potong2 kek jugak kat umah pakcik hubby..ptg raya haji nnti kitorang lepak sana..so ramai la sedara mara berkumpul, cam meriah..

ke JJ AU2 la malam tadi..hubby gi tempah kek kat Splendid, bole je pun nak tempah yang ada gambar..sajer jer kan secret recipe tak nak buat..mencikkk..

haha..puas ati wni dapat jugak kek gambar ben 10..horayyyy sukaa...so tempah 2, satu gambar ben 10, satu lagi gambar upin ipin..hihi..

note : smalam tak larat sangat nak jalan..tak tau nak naper padahal balik ngan hubby, bukannya nak kena redah orang ramai naik putra..huh..tak tau la..sbb penat sngt sampai nak sakit kepala..takut plak kalau tak bole bngn cam ari tu, tak pasal je kan..ni pun ada rasa lagi..tapi tak bole layan sangat nih..;p


Tuesday, November 24, 2009

dinner & kg baru

malam tadi hubby belanja parents wni & PIL dinner kat satay station s'wangsa..machehh hubby..

1st time try mee rebus kat situ, sll makan satay jek..bole repeat alek la pasni.sedapppp sangat, ngan kuah pekat nya..bahan pun cukup..

tak payah la scroll down, gambar makan2 mmg takde la kalau makan2 ngan parents kan..haha..

kalau hubby tak amek gambar mmg tak dapat la..ai kan pemalu..;)

pas makan2..mak wni ajak gi kampung baru sebab nak beli daun utk buat ketupat daun palas..kata nak raya kan jumaat ni..

aqif tak ikut sbb PIL ajak dia alek umah, mula2 dia ok, pastu tngk kitorang sume masuk keter lain, dia nak ikut kitorang plak..hihi..ciannn aqif..

mak tgh pilih2 lengkuas, serai, halia..bahan2 nak buat rendang nnti..

ni la daun nak buat ketupat tu, kena la beli awal, sbb daun ni nak kena bukak dulu..satu ikat kecik daun tu rm2, bukan ikat merah tu tau, ikat yang kecik2 tu..kitorang beli 6 ikat..itupun hubby kata tak cukup..
insyaallah cukup kot, sbb bila dah bukak nnti jadi banyak daun tu..nnti kalau wni ingat, time mak wni bukak daun tu, wni buat entry k..itupun kalau la..hihi

nasib baik jalan tak jem..so sekejap je la kat situ, hubby pn tunggu tepi jalan tu jer..settle beli..bedesup balik, amek aqif..malam tadi kan ada awan dania..sempat tngk 1/2 jam pn jadik la kan..;)


p/s : owh, OTW alek smalam ramai sngt orang kat perodua, rupanye keter MPV ALZA tu dah ada kat showroom dorang..



Thursday, November 19, 2009

dah berabuk katernyer..hihi

haha..dah kena tegur ngan hubby baru la tehegeh2 nak buat entry kan..;)

bnyk sebenarnya nak citer tapi bila dah tertangguh..emmm alamatnyer lupakan jer la..ahak~

kita citer entry yang ada gambar je la yek..

baru2 ni kitorang bawak aqif gi zoo..hehe..sejak aqif kecik wni dok ajak hubby bawak aqif gi zoo, hubby cakap tuggu la aqif pandai jalan dl..bila dah jalan hubby cakap tunggu la dia kenal haiwan dl..haha..lantak kan..last2 hubby jugak yang ajak datang sini..horeyyy..

so, merasa la jugak aqif gi zoo kan walaupun bole katakan seminggu 2-3 kali lalu depan zoo..kata dekat jer ngan area umah..hik..

harus la posing2 dl sblm masuk..ni aqif ker ayah aqif yang excited nih..


umi nyer pn sama jugak..over sangat dari anaknyer..apsal gemok sngt wni pakai baju nih..ker memang dah gemok..opsss..tak gemok kot..berisi sikit jek..ahak~ biasa la orang dah ada anak (kata semangat dari hubby ~ thanx abg, at least takde la rasa nak diet..lalala~)

sblm masuk kena la beli tiket dl kan..rm20 yer..kalau nak masuk taman rama & taman burung kena bayar rm25..harga sama jer weekend ngan weekday..huh~ ingat kan weekday murah la sikit..tak dapattttt..

baru jer sampai dah mintak dukung..adoiyaiii tak dapat la aqif oiittt..kalau nak dukung2 gi ngan ayah ek..nmpk jer badan aqif camnih, tapi semangat tau..dah bape kali wni dukung dia berbunyi2 pinggang wni ni..;)

yeeeyyy..aqif dapat naik bas..masuk jer terus mintak kipas kat hubby..hehe..
kitorang terus naik bas dalam zoo tu..kena bayar rm3 sorang yer..iyerrr bayar lagi..skarang ni mana ada free..huh..kitorang naik separuh dl pastu jalan2 sikit..n naik bas sampai abis..
kitorang tak round abis pn..besar tak hengat la..nak patah rasa pinggang ni..


menjerit2 aqif nmpk burung2 nih..adoyai cian aqif..ker anak orang lain pn sama??
iyer la 1st time kan budak2 mesti la teruja tul tak?


harus la posing lagi..ntah apa la yang aqif pandang tu..;)


aqif tgh sibuk kacau kijang tu tgh rehat..elok plak kijang tu dok tepi pagar..


anak dah ayanhnye tgh kusyuk tngk lembu dok ragut rumput..hihi..


nasib baik kitorang tak round sampai abis..elok kitorang dah nak keluar ujan dah renyai2..on the way nak alek ujan punya la lebat..
aqif cam biasa masuk keter jer terus tido..zzzzzz..;)

Tuesday, November 17, 2009

Our 3rd Anniversary..


Syukur alhamdulillah, ari ni genap la 3thn kitorang harungi hidup bersama..:p

Weols nikah ari jumaat kul 9.30pagi kat masjid setiawangsa..mlm tu ada berinai kat umah wni..esok nya ada bersanding plak..ari ahad terus majlis sambut menantu belah hubby kat dewan taman ibu kota, gombak..huhhh 3 ari berturut2 okehhh..tapi syukur, semua nya berjalan ngan lancar..;)

selama 3 thn ni macam2 dugaan yang weols tempuh..alhamdulillah hubby banyak sabar ngan perangai wni..hehe..tq hubby..

p/s : abg, wni doakan semoga hubungan kita kekal hingga ke akhir hayat..amin..

Monday, November 9, 2009

syukur alhamdulillah..

hubby baru sms bg tau ada perkabaran gembira pasal umah kitorang..
syukur alhamdulillah..
ada yang tido sambil tersenyum malam nih..;p

Thursday, November 5, 2009

weekend nnti..

kejap je dah ari khamis kan..emmm nampak nye weekend ni wni kena la gi kejer..takkan la nak mengelak lagi kan..

nasib baik la hubby memahami..tq hubby..dah la weekend ni cousin hubby yang wedding last week tu ada majlis resepsi kat dewan merak kayangan malam sabtu ni..

nmpknya tak dapat join la..dah la lama sangat dah teringin nak masuk dewan tu..dah ada peluang, tak dapat pegi plak..mmmm frust la jugak..

tak tau la hubby nak bawak aqif ke tak..kalau tak bawak pn takpe, mak wni bole tlg jagakan..;) alhamdulillah mak wni sihat lagi..at least bole jugak tolong2 sikit..

bukan apa kalau bawak aqif, mmg hubby tak le buat kejer lain la, kena tngk aqif je la kan sbb jgn tak pecaya, kita rasa dia ada ngan kita tapi bila kita pusing tngk dia dah kemana2..huisss simpang la..bahaya sngt..

at least, kalau aqif tak ikut, hubby bole jugak tolong2 apa yang patut kan..w/pn majlis pakai catering, mana la tau bole tolong2 sambut tetamu yang datang ker..

bukan la kalau kita tak bawak dia pegi majlis tu maknanye kita tak nak bagi dia jumpa sedara mara ataupun tak nak bagi dia suka2 tapi paham2 la budak tengah nak belajar, lasaknye camne kan..

tapi terpulang la, kalau hubby sanggup nak jaga aqif, wni okeh jer..hihi..camne la gayanye hubby nak kejar aqif yang tak dok diam tu..sabar abang ehhh..nakal2 pn anak abag jugak..ahak~

wni plak kena gi kejer dari petang tu ampai la kul 1 pagi kot..itu pun kalau semua nye bejalan ngan lancar..kalau takkkk...tunggu la lagik..sbb tu nak gi awal sbb nak booking bilik..wni ingat kalau abis kul 1 pn, wni stay saner je la..takkan nak drive tgh2 mlm tu kan..pagi2 tu pas breakfast baru la balik..;)

tak tau bole tido ke tak kat sana..mesti dok teringat kat umah..wni tak biasa la tido aqif takde ngan wni, rasa lain sngt..sunyi semacam jer..tapi kadang2 tu nak buat camne kan..;)

harap2 weekend ni sempat la gi tngk citer PAPADOM, ramai cakap citer tu best..kitorang tak penah miss okehhh kalau afdlin shauki yang berlakon..;p


Tuesday, November 3, 2009

nak cuba yang baru~

hubby & wni plan nak try bagi aqif minum enfagrow A+ ni la..rasa2 ok ke tak ek? sblm ni aqif minum Lactogen..mmg ok la takde masalah pn..tapi hubby sajer nak upgrade sikit kasi yang sedap sikit katanye..

wni takde masalah..sebelum ni ada jugak try tukar susu lain tapi aqif tak nak minum..minum pn sikit2 jer..pastu kitorang bagi minum Lactogen balik..

ok ker tak? hemmmmm...

Monday, November 2, 2009

umah->hospital->wedding->hospital->umah..

hihi..nmpk sngt tak tau nak buat tajuk apa kan..;)

ari khamis FIL wni masuk hospital sbb cirit birit dah 4 ari..huhu..cian tngk sampai tak de tenaga lansung..tak bermaya jek..kitorang sampai ampang putri kul 12.20tgh ari..tapiiiiiiii dapat bilik kul 5.15ptg..apa punye ramai orang sakit skarang ni..punye la lama tunggu bilik nak kosong..tunggu ampai kul 5.15 ptg tu pn dapat bilik 4 orang..belasah je la kan..nak tunggu bilik 2 orang agak nya dia soh balik dulu..dah kosong baru datang balik agaknye..ahak~

so rutin kitorang dari khamis ampai ahad berulang ke hospital je la, kena pulak kenduri kawin rumah cousin hubby..haha..nak tak nak kena la attend kan, sedara dekat pulak tu..;)

so jumaat malam mmg tekejar la sbb cousin hubby nikah malam tu..dgn jalan jem nyer lagi..
pas abis majlis nikah tak sempat nak singgah hospital sbb dah mlm sngt..so tak nak kacau FIL tido..so balik la terus..tu pun dah pukul 11 lebih..gi amek aqif kat umah mak wni pastu kena gi umah cousin hubby balik sbb nak gi amek MIL..ampai umah kul 12 lebih terus pengsan tido..muaahaaaa..penat..

ari sabtu plak pagi2 dah bngn sbb kenduri belah perempuan kat cheras..

masa kitorang ampai ada sebuah keter mak sedara hubby dah sesat..so kena tunggu dulu, baru la masuk dewan sama2..

wni suka la tngk pelamin tu..cantik sangat la..emmmm berangan jap..hihi~

siap ada ghazal bagai..betul2 depan meja kitorang..

ni pengantin lama yang berbaju ijau..ahak~

frust la tak dapat amek gambar ngan pengantin..tak sempat sbb tekejar2 nak gi hospital plak kan..
SELAMAT PENGANTIN BARU RASHDAN (ABG EDON) & UNGKU NURAISYAH SYAHIRAH..semoga bahgia hingga ke akhir hayat..amin..