Friday, December 3, 2010

tunggu masa je..

salam..

lama betul blog ni tak berupdated..bkn apa, kt opis dah tak bole nak online..harap kat umah je..tapi kalau dah balik umah almaklum je la nak online ni..

weekend plak ada je hal..dgn keadaan yang tak mengizinkan skarang ni..

alhamulillah, wni dah 36 weeks ++..tnggu masa je ni..kalau ikut sejarah aqif dulu cepat 3 minggu..

sekarang ni pun dah start sakit2..on off..kejap ok kejap sakit, tak beria2 sngt..tu yang tak larat tu..

skarang ni pn dah start cuti, tak larat la nak pegi kejer..dgn opis pn skarang busy sngt2, biasa la hujung tahun kan..;)

esok ada checkup baby lagi..en. adam pn dah tak sabar sngt2 nk jumpa baby..wni lagi la..hehe;)
abg aqif lagi la..ari2 dok cium perut wni..nak sayang adik katanya..hehe cute je..nmpk cam syg adik dia nanti..tapi baby dah keluar nnti tak tau la kan..dah adik dia mesti la sayang, tul x? ;)

cuma tak bole pecaya je la nak tinggal dia dgn adik, buatnya dia picit2 adik dia..haihhh, bukan nya dia paham kan..

aqif pun dah bnyk cakap sekarang..seronok je layan dia cakap..cam orang tua kalau bercerita dannnnn tak bole simpan rahsia okeh..abis sume dia nak citer kat org..

ok la, dah dok kat umah ni, harap2 rajin la update blog kan..haha..;p


Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin..

dikesempatan ini kami sekeluarga memohon maaf andai terkasar bahasa, terlanjur kata, tersalah bicara

buat yang pulang ke kampung halaman..berhati-hati la di jalan raya..ingatlah orang yang tersayang..

nampaknya blog ni pun dah mood cuti, ntah bila lagi la nak update..insyaallah kalau takde aral melintang petang raya pertama kami sekeluarga akan balik ipoh (kampung opah en. adam)..doakan semoga perjalanan kami selamat pergi dan pulang..insyaallah..

korang yang makan ketupat rendang di pagi raya jgn lupa kat wni ek..hehe..

ikhlas dari,
adam, , aqif

Thursday, September 2, 2010

22 ramadhan..

pagi-pagi lagi dah sms en. adam bagi tahu nak makan nasi lemak kat ct garden, kg baru..alah, yang tepi dewan kelab sultan sulaiman tu..

en. adam cakap okeh, ptg ni (semalam la tu) kita berbuka kat sana..

yehhhh..

dah rasa2 kat tekak dah nih..lambatnya la masa berjalan..haha..kalau dah teringin tu kan..

aqif berbuka ikut time sabah sarawak..;)
sekali time tengah ari tu ntah angin apa yang datang..tiba2 je rasa tak nak pegi..terus cancel, bagi tau en. adam lain kali je la pegi..
biasa la, angin orang ngandong kan, bkn bole buat kira..kejap nak, kejap tak nak..
tapi time ambik wni balik kejer semalam, en. adam ajak jugak pegi berbuka kat sana..takut kang kempunan plak kan..;) tq en. adam
kalau dah ada rasa teringin, makan pun rasa sedappppp la sangat2 nasi lemak tu kan..padahal biasa2 je..haha
kitorang ambik lauk telur puyuh, kentang goreng, sambal sotong & ayam goreng..
ayam goreng dia sedap la..teliur plak teringat..nyum nyum..
en. adam, nnti kita repeat lagi ek..hehe..;)

Wednesday, September 1, 2010

layan fb dulu la..

baru pas bangun tido terus duduk mengadap laptop..layan fb uolsss..

hahahaha..

ikut peredaran zaman betul budak2 zaman sekarang ni..

note : perasan tak, mouse tu tak pasang kat laptop, tp aqif beria la menekan mouse tu..ahak~

Monday, August 30, 2010

mengisi masa lapang..

bulan-bulan puasa ni time lunch, nak pegi mana sngt la kan..tak larat la tiap-tiap hari nak ukur jalan tar tu..hehe

so, wni gi terjah kedai buku kat jalan tar ari tu cari buku untuk baca time lunch hour..

~amalan ketika mengandung & setelah bersalin serta panduan menamakan bayi~
harap-harap buku ni dapat membantu la..mana tau ada perkara2 yang kita tak tau..insyaallah bole tambah ilmu..


bERBUKA @ is.tana bu.daya

semalam plan ngan member2 berbuka kat istana budaya..tiap tahun macam tempat wajib plak berbuka kat sini..

okey la rm32nett..mana nak cari kat kl ni..makanan macam2 plak tu..

wni dah mmg tak bole bngn dah..en. adam ambik je..wni makan..hehe

kawan-kawan yang sudi join kitorang semalam..okeh la ada dalam 13 orang sume..meriah uols..bukak balik citer sekolah rendah..dah macam reunion pun ada jugak..abis sume cerita kitorang bukak..;)

pas ni nak plan gi bercuti kat mana2 plak..tapi tnggu wni abis pantang dulu la yek..

tgh menunggu waktu berbuka..gosip2 dulu..hehe..
makan tak ingat dunia..ambik otak2 sampai tak lalu makan. bole? sampai dah naik muak..huhu~
last sekali mesti la en. adam tnggu kambingggg kan..wajib katanya kalau datang sini..
dah abis makan pun lepak2 lagi..banyak cerita dorang ni..yang bagus nya dorang bole plak ingat tu member2 la..nak harap wni tak la..yang betul2 rapat bole la ingat..
kitorang gerak pun dah dekat kul 10..pengsan~ dah la kekenyangan..
thanx ye uols sebab sudi join kitorang..thn depan kalau ada rezeki kita buat lagi..;p


Friday, August 27, 2010

kasut raya aqif..

kasut anak lagi mahal dari kasut mak bapak nye okeh..huhu~

takpe la, kasut mahal2 camni bole beli setahun sekali sajork, kalau beli setahun dua tiga kali bole bengkok umi ayah tau aqif..;)

nampak macam besar plak saiz kasut aqif ni kan..

jangan nnti dia tak nak pakai sudahhhh...mamat tu dah pandai memilih skarang nih..nak pakai semua ikut selera sendiri..

masa bagi aqif try kasut ni, bole plak dia tak nak bukak, nak pakai terus...haiyo!! anak sapa nih?? hehe

puas la pujuk, lepas dah bayar pun, kena sorok letak bawak stroller tak nak bagi dia nampak..

haha..

ari tu en. adam pun ada beli baju untuk aqif 2-3 pasang..tinggal nak belikan dia jeans je lagi..itu kena tunggu nanti, nak gi survey ari ni pun, selangor cuti la plak..confirm nak masuk kaki pun tak bole kat sogo tu..

yang lain alhamdulillah dah settle, tinggal nak tunggu raya je la nih..ahak~

raya sakan ke dengan perut memboyot nih? mintak2 la wni dah sihat sepenuhnya raya, bole makan sume..**wink wink

en. adam dah siap plan nak balik kampung umah opah raya nnti, nak request opah masak macam2 tapi nak guna nama wni..confirm opah buatkan sebab takut cucu menantu dia ni kempunan plak kan..amboi..amboi..amboi..tak sesuai tau uols..tapi ok jugak, bila lagi nak guna kesempatan yang ada..hehe..;)

emmm..tak sabar plak nak beraya kat umah opah..kitorang balik kampung pas semayang jumaat raya pertama tu la kot sebab tahun ni turn raya umah family wni dulu..;)



Tuesday, August 24, 2010

coti raya..

tiap tahun kalau nak cuti raya jek mesti la macam ni..huh~

bole hilang mood tau..bencik..

dah 3 thn ko cuti sebelum & selepas aku diam je..mengalah ngan ko tapi sbb tahun ni aku nak ambik sebelum & selepas

dannnn

ko plak tak bole nak cuti sebelum, sbb relief ko kena gi training, ko nak babitkan aku skali kan..

ko nak tahan aku sekali tak bagi cuti sebelum kan..hahaha tak dapat la..

aku dah pancing boss dulu, sblm aku inform ko..muahahah..

babai la & selamat bekerja okeh..

puas ati aku..sblm ni asyik ko, pastu ko, pastu ko lagi..tahun ni kasi la can kat aku plak..


Monday, August 23, 2010

weekend = penat..

ari sabtu operasi kemas2 bilik..siap vakum tukar cadar sume macam la esok dah nak raya kan..hehe

mula2 en. adam tolong pastu en. adam kena balik umah MIL plak, nak kena gi beli lauk sbb paksu en. adam nak berbuka kat umah (jgn tak caya, en. adam lagi terel pilih ikan & lauk mentah dari wni..hehe)

so tinggal la wni sensorang kemas2 apa yang termampu je..pastu lepak depan tv..penattt..

konon2 rasa hilang penat, sambung balik..akhirnya siap jugak..legaaa..tinggal nak tukar langsir raya je lagi..yahooo..;)

ari ahad pagi2 lagi (padahal tak la pagi sngt) en. adam dah kejut soh bangun, banyak hal nak kena settle katanya..sebagai isteri mithali kena la bangun kan walaupun bangun tido lambat di hujung minggu adalah best..huhu..

mula-mula kita kena terjah pegi bank dulu..abis sume bank kat melawati tu kitorang terjah (nampak sngt banyak hutang kan) muaahahhaa..

ok setel

pegi beli stok barang keperluan aqif..susu, mandian dan macam2 lagi..anak baru sorang tu, nnti tambah lagi sorang hujung tahun ni, insyaallah..bertambah lagi la belanjawan en. adam..;)

tapi tiap anak ada rezeki masing2 kan, so jangan pening2 kan kepala sekarang..ada rezeki untuk anak tu nnti..;)

pastu balik tngk aqif dah bangun tido ke belum sbb en. adam ajak gi klcc plak, nak setel kan problem ngan di.gi..malam semalam dah gi di.gi ctr kat jusco au2..tak bole setel kan problem kitorang kat situ plak, budak tu ckp kat klcc @ pavilion bole..okeh, en. adam ajak gi klcc je sbb dekat..rupanya kat klcc tu pun tak bole buat, kena gi pavilion jugak..konfiden sungguh kan budak di.gi ctr jj au2 tu..

bukan nak buat apa pun nak combine kan account di.gi yang dorang separate kan je..itu pun susah ke..haiyooo..

untuk mengubati kekecewaan (ewahhh), kecewa la sngt..kitorang gi beli kasut raya aqif kat i-setan..yehhhh, aqif dah ada kasut raya..

dah kena gi pavilion plak..dah la bulan puasa, mmg kena mintak kena sumpah je la dorang ni..nak pitam tau jalan jauh2 nih..sabar je la..ingatkan kat pavilion bole settle la..sekali nak kena terminate line tu dulu, bukak account baru. kalau free okeh la jugak, ni nak kena bayar lagi rm80..hohoho baik gi beli baju raya aqif..huh~

jawapannya babai je la, biarkan je account tu separate, lantak la..dah la salah dorang, kita nak kena bayar lagi plak..

kitorang mmg dah plan nak gi cari songkok & sampin aqif kat masjid india..tp disebabkan kejadian klcc & pavilion tu terpaksa kitorang balik dulu, sebab masing2 dah kepenatan sngt, nak kena rehat dulu, baru bole berjalan lagi..ahak~

dalam kul 6 kot baru kitorang kuar dari umah, singgah opis en. adam dulu sebab tau mesti orang tgh berebut2 nak berbuka kat masjid india..pas dah batalkan puasa kat opis en. adam baru la kitorang gi makan..

lepas makan baru la gi mencari2 barang..tak round sampai habis pun, separuh jalan je..kaki dah lenguh sangat lorrr..nak balikkk..

dapatla sambar baju raya wni (2 helai), songkok aqif, sampin aqif, kain pelekat utk ayah, telekung utk mama, opah & mak yang kat kampung..semuanya ditaja oleh en. adam..mekaseh en. adam..;) utk mak abah kitorang dah plan nak beli apa, tapi semalam tak sempat, jangan risau akan ada jugak hadiah utk mak abah raya nnti..;)

sampai je rumah terus pengsan..huhu..tapi tak bole tido lena sngt sbb rasa sakit2 plak badan ni..kaki tak payah cakap la..punya la kebas..betul punya sehari bejalan..

tapi berbaloi-baloi la, sbb dah setel barang2 raya, cuma tinggal nak cari sikit2 lagi barang utk aqif..;)


Friday, August 13, 2010

pelik..

preggy kali ni rasanya teringin makan yang pelik la. bukan la pelik sampai nak makan daging rusa plak kan. tapi pelik bagi diri wni la, teringin makan makanan yang wni tak makan sebelum ni.

bayangkan rasanya dah dekat 10 tahun kot tak makan durian, sampai bau pun tak bole. sebab bila bau je rasa nak muntah & otomatik sakit kepala tp kali ni tengok orang makan durian terus terasa-rasa kat tekak ni..

mula-mula cam takut jugak nak makan sebab takut muntah balik tapi cuba je la mana tau bole kan. sekali bole uols..

ADAKAH INI DINAMAKAN MENGIDAM??? hikss..

dan..orang yang paling gembira dah tentu la en. adam. hehe. en. adam kan hantu durian, sekali dapat wife tak makan durian, so tak best la layan sorang-sorang. tapi wni tak makan banyak pun, takut jugak sbb panaskan. makan utk lepaskan teringin je.

sebenarnya dulu wni mmg hantu durian. mmg satu family kalau jumpa durian, mesti lupa diri punya. punca yang bole wni tak sentuh durian tu sebab ada satu musim durian tu memang bantai makan kaw kaw punyala. sampai pening & muntah-muntah. terus tak bole makan dah..hehe. sampai la sekarang ni.

sampaikan aqif pun tak suka makan durian..hehe..frust je en. adam..tapi kali ni wni dah bole makan so en. adam senyum la sebab dah berjaya memujuk baby dalam perut makan durian sebelum lahir..hehe

dan semalam plak..

sebelum balik dah sms kat en. adam teringin plak nak makan masak lemak siput sedut. padahal sebelum ni mana reti makan pun.. en. adam kata takpe balik kang cari kat pasar juadah..yeyyy..;)

masa kat pasar juadah smalam tak nampak la pulak siput sedut, padahal gerai nak abis dah round ni. ada sikit kecewa la kan.. sekali lagi 2-3 gerai belah hujung tu elok je tengok ada abang tu tengah cedok lauk masak lemak siput sedut..yeh yeh rasa nak lompat je kat situ jugak.

tapi tak aci owh makcik yang jual lauk ni, kakak sebelum wni ambik banyak siput sedut tu rm3 je..wni ambik sikit pun dia kira rm3 jugak..huh~ kalau tau wni cedok je banyak-banyak tau..mencik. tapi takpe, nasib baik sodap. hehe

ntah apa plak la teringin nak makan ari ni ek. ni yang best puasa time pregnant ni, bole makan macam-macam..alhamdulillah, muntah-muntah pun dah takde. tapi takut jugak nak makan banyak2, rasanya semacam je tekak.

haish tak sabar plak nak gi pasar juadah lagi ptg ni..hik~


Thursday, August 5, 2010

cuba yang terbaik!! insyaallah

sejak preggy ni..balik je kejer mesti la dah penat kan..penat yang 2 kali ganda dari biasa..kadang2 nak angkat tangan pun tak berdaya..padahal pegi balik berambik..hurmm~

biasa la kalau dah sehari takde kat rumah, bila balik je, aqif mesti la nak perhatian..

macam-macam perangai dia buat..kalau wni tengah baring atas katil..dilompat2..

kalau wni baring depan tv, dia lari2 lepas tu lompat dari kusyen plak..

kadang2 tu rasa hilang sabar la jugak..dan tak berniat pun nak marah dia..tapi mungkin sebab badan pun dah penat sangat, sampai dah tak bole kawal..TERmarah jugak..

so nangis la anak bujang nih..

** sedih plak rasa hati..

rasa sedih bole terbawak sampai tido..sampai pegi kejer esok hari pun terasa bersalah lagi..bukan niat nak marah pun..mungkin dia nak perhatian kan..

MAAFKAN UMI SAYANG..;(

bukan umi tak cuba bersabar, tapi kadang2 tu tak bole kawal rasa marah tu..kalau en. adam ada kat umah, ada la jugak kawan dia nak main kan..tapi, en. adam pun banyak lagi hal nak kena settle kan..so wni pun tak bole nak nak manja lebih2 sngt..

sebab tu la kalau malam wni mmg tak bole lansung nak berpisah ngan aqif, lagi2 cam sekarang mmg dia nak tido ngan wni..bila wni nak masuk dalam bilik je, dia pegang tangan wni..aduh!! hati mana tak sedih kan..

terfikir jugak, nnti kalau aqif dah ada adik bole ke wni bagi perhatian kat aqif cam sekarang..risau la, takut dia rasa kurang perhatian kan..

umi ayah tetap sayang aqif tau walaupun aqif ada adik nnti..;)

umi ayah akan cuba buat apa saja yang terbaik utk aqif..insyaallah..


Wednesday, August 4, 2010

macheh en. adam..;p

tahun ni wni tak request apa-apa pun sempena birthday..sbb pikir la jugak dah la baru dapat hp baru..macam keji pulak nak mintak yang bukan2 kan..hehe

walaupun tau, en. adam akan usahakan jugak kalau wni request apa2..betul tak en. adam?? haha

tapi ntahla, rasanya nafsu nak membeli pun takde sejak preggy ni..pegi beli baju preggy pun, pilih-pilih, try pastu terus gi bayar..takde nya nak round2 lagi..

skali masa pegi mid valley tu en. adam nampak plak purse vulu-vulu nih..dia soh pilih, tapi dah kata takde nafsu kan (bukan tak sudi ekkkk...)..so, bila en. adam soh pilih pun..cam tak kisah la mana2 pun, janji en. adam bekenan..

so, ini la pilihan en. adam..i like..;p

en. adam cakap baru la dia puas ati at least ada belikan sesuatu sempena birthday wni..

lor, nape la tak cakap, kalau tau, i ajak masuk butik guess..(eh, tadi bukan cakap takde nafsu ker?)..hahaha..mmg dasar materialistik..

eleh, wni mintak2 pun hubby wni, bukan kat orang lain kan..ahak~

sekali sekala show off tak salah kot..;)



telur 1/2 masak satuuuu..

ewah..ewah..tokwan dia breakfast telur 1/2 masak, dia pun nak jugak..suka plak tu..siap cicah ngan roti lagi..

nasib baik dia tak mintak kopi mai secawan..haha

tapi aqif kalau makan tak beria2 la, makan sikit pastu tinggal..susah betul nak bagi dia makan..

sbb tu apa yang dia nak, kasi je makan sebab kalau nak paksa makan mmg tak la..

tapi alhamdulillah, kalau tido mmg kuat minum susu la..kadang2 bole sampai 3-4 botol..

Tuesday, August 3, 2010

peneman setia..;p

sepatutnya checkup ari selasa..tapi sbb ari jumaat tu dah ambik cuti, so kitorang plan gi ari jumaat je..bole la aqif & en. adam teman wni..hehe

tapi sbb aqif demam semalam, so wni & en. adam plan nak pegi bedua, kesian plak nak kacau dia tido..

skali elok je kitorang bangun, dia pun bangun sekali..badan still panas, tapi cam kesian plak nak tinggal dia kat umah, so hangkut la sekali..

aqif ni demam pun still aktif, kalau dah tak larat sngt tu yang tebaring je..so, tngk dia bole lompat2 lagi, tu yang bawak jugak tu..



so, checkup kali ni dah masuk 18 minggu..;)

berat dah 55kg ye..naik 2 kilo dari bulan lepas..hehe..

semuanya ok, scan baby pun nampak ok je..aqif punya la excited dapat tngk gambar baby..first time kan..hehe

gender baby still tak confirm lagi..susah plak nak nampak yang ni, kalau aqif dulu elok je nampak b'bird dia..

hehe..

tak kisah la boy/girl..janji sihat..


suprise yang tak menjadi..ngeh ngeh ngeh..;p

masa otw nak gi antar PIL g lcct, fasha (member kitorang) call en. adam, bagi tau dia nak bagi kek kat wni..konon2 suprise la, nak plan ngan en. adam..sekali wni ada dalam kereta skali..haha

kan dah kantoi!!!

i dengar okeh..haha..

so, malam tu kitorang gi la ambik kat umah fasha..;p

fasha pun terkejut sbb wni ikut sekali..

"eh, engkau pun ada?"

haha..

en. adam mana bole simpan rahsia dgn wni..terpaksa la bagi tau masa wni tanya saper yang call..ahak~

wni dapat kek & bunga..fasha baru bukak kedai bunga..alahai..sweet nya, siap ngan bunga lagi..;p

tq so much fasha, sedap sngt coklat kek & strawberry tu..



aqif yang mula2 tgh baring sbb tak larat..kan dia demam, terus bangun ingatkan ada lilin nak tiup..

sekali cari lilin tak jumpa la plak..kita potong je la ek..;)


alolo..cian aqif, nak senyum pun tak larat..

;)


demam rupanya..

alahai..cian la kat anak bujang nih..tengah umi ngan ayah nya sedap2 makan, rupanya anak bujang ni tgh menahan panas badan sebab nak demam rupanya..

patut la diam je masa kitorang makan..takde la banyak cerita cam selalu..elok je duduk diam..

en. adam pun cam heran la jugak kan tngk anak bujang ni..

dah nak balik baru perasan yang badan dia dah mula panas..patut la dok komplain kt wni cakap mata dia pedih..meleleh2 air mata..

ingatkan mata dia gatal ke apa kan..rupanya sbb badan dia panas dalam..itupun aqif bole tahan lagi..punya la tak nak umi & ayah dia tau yang dia tgh tahan nak demam..

bukan apa tu, dia takut makan ubat sebenarnya..haha

elok je masuk kereta, terus telelap..tak larat sangat la tu..sampai umah pun sambung tido lagi..alahai ciannya anak bujang ni..

ni demam tekejut sebab PIL tiba2 takde depan mata kot..

aqif kan cucu kesayangan..sanggup hari2 atok dia tepon dari london semata2 nak dengar suara cucu..

haha..


update : aqif dah sihat dah..alhamdulillah



Monday, August 2, 2010

celebrate birthday..;p

ari khamis & jumaat cuti yer..sbb tu la blog n fb tu cuti jugek..takde maknanya la skarang ni nak bukak laptop kt umah..

lain la kalau dah alang2 en. adam bukak tu, tumpang sekaki..

laptop kat umah tu tak bole la nak biar je dok atas meja, sbb anak bujang wni ni terlebih kreatif, buat nya tak perasan, mau tecabut plak satu huruf kang..haha..makanya, lepas pakai kena la tutup..;p

kata ari khamis tu birthday wni kan..so en. adam mmg dah plan awal2 nak cuti..;)

kebetulan plak nak kena antar PIL gi LCCT..dorang nak gi london, bercuti..dah dekat nak puasa nnti baru balik..;)

pas antar PIL kt LCCT, terus gi mid valley..kalau ikut kan rasa badan ni..sngt la tak larat nya..;) tapi dah en. adam beria2 nak blanja makan..tak kan la nak menolak kan..ku gagahi jua..

en. adam plan nak bawak aqif gi tngk wayang..first time okeh..tngk mood dia pun ok jek..skali, punya la ramai orang beratur nak beli tiket..terus cancel..

ntah pukul berapa la plak nak dapat tiket kan, silap-silap karang..aqif mengamuk plak..

terus la gi makan kat kenny rogers..mak buyung ni nak makan kenny rogers..en. adam turutkan ajer..hehe

tngk gambar ni baru perasan, sembap rupanya muka wni ari tu, patut la rasa tak larat sngt..apahal ntah, kejap rasa ok..jap lagi tak larat sngt..



sebelum balik bole plak aqif perasan mainan limapuluhsen nih..kena la bagi main kejap..kalau tak..sepanjang jalan kang dia mengamuk..rileks je budak sebelah tu tumpang sekaki kan..
lantak la budak2, tapi mak dia la tak reti bahasa, dah abis mainan tu bergerak..terus blah camtu je..ewah2..

tengok dari belakang, dah besar nampak anak bujang ni..tak payah bawak stroller dah..kalau dia lari pun tak risau sngt dah sbb dia tau tunggu kitorang yang tetinggal kat belakang..;)
tak tau nak nangis ke happy bila tngk anak bujang dah besar camnih..rasa tak puas je nak manja2 ngan dia..
hehehe..
apala wni ni..nak emo2 plak..;)












sekali sekala kena perli2 manja pun best jugak..;p

lagi2 kalau kena dengan en. adam..hehe


lorr..bukan perli2 yang menusuk2 tu la, perli yang penuh kasih sayang je..haha


"nak laptop i dah belikan"


"nak modem i dah sediakan"


"apa lagi u nak????"


"blog tak jugak update..asyik2 tajuk tu jeeee"




haha..lawak la en. adam nih..i bukan tak nak update la, tp malassss..


nak buat camne kan..bila ada idea, malas pulak nak bukak laptop..


bila dah depan laptop..malas plak nak transfer gambar..idea pun takde..


hmmmm..bukan salah i k..haha..




Friday, July 16, 2010

mengalah jugak..

sejak preggy ni wni rasa hati ni senang tersentuh la..

mmg normal kan??? utk ibu2 mengandung..;)

tapi sll nya cepat rasa sebak ngan perangai aqif la..

mungkin sbb sekarang ni kurang bagi perhatian kat dia kot. aqif pun kadang2 pandai sngt ambik hati wni..ajak baring sama la, makan sama2..;)

agaknya dia pun bole rasa apa yang wni rasa agaknya ek..

sejak tak sihat ari tu, aqif memang tido dgn en. adam depan tv, wni tido dalam bilik sbb wni tak bole tido bawah, rasa sakit sngt badan & pinggang nih..tapi sll nya wni renggang kan pintu sbb nak dengar apa dua beranak tu buat kat luar..

rasa hati nakkkkk sangat join ngan dorang sekali tido kat luar..tapi keadaan tak mengizinkan..sori sayang..

tapi, malam tadi wni mengalah jugak dengan rayuan aqif..;)

"umi, jom la tido ngan aqif kat luar"

"umi tak sihat la sayang, umi sakit pinggang ni, aqif tido ngan ayah ek, ayah mana?"

"ayah dah tido"

"takpe la, aqif tido la ngan ayah, soh ayah bukak kartun"

"tak nak la, aqif nak tido ngan umi, aqif takde umi.." (dah rasa nak nangis dah time dia ckp camtu)

"umi tak sayang aqif ker"

"sayang, naper plak umi tak sayang aqif.."


hati dah mula cair dah time nih..


"okeyla, umi tido luar ngan aqif, tapi janji aqif terus tido, kalau tak, umi tido dalam bilik balik"

"ok, jom"


sambil pimpin tangan wni okehhh, beria2 betul dia nak tido ngan wni..;)

mmg dia tido terus masa wni baring kat luar tu, siap peluk2 wni lagi..alahai..

aqif, umi rindu kat awak la!!!



Thursday, July 15, 2010

malas dah nak kawan ayah!!

hahaha..
en. adam suka sangat mengusik aqif..
sekali kena sound ngan aqif
"malas dah nak kawan ngan ayah"
tebahak2 kitorang gelak..
haaa tu la, jgn nak buli2 aqif tau, aqif kan abg..hehe

sampai bawak mimpi..

punya la excited jumpa balik ngan lydia smalam, macam2 cerita kitorang bukak balik..gelak tebahak2 aku..hahhaa..

mmg kuat betul la memori ngko..aku ingat aku sorang je yang suka teringat cerita2 tu semua, rupanya ko pun sama kan..

tak bole blah betul kan, sbb kita sanggup datang sekolah awal dulu sbb nak dok kat depan kawasan perhimpunan, nak tnggu cikgu mariam datang sbb kita nak tngk husband dia kiss2 dia dalam keter kan..hahahhaa..

mmg takde kejer betul..ko la yang sll ajar aku bukan2..muahahaa..

pastu bukak pulak citer cikgu cheng (mata cikgu ni juling), bila dia marah kat kita, tangan tunjuk kat kita tapi mata pandang tempat lain..yang kita bole selamber bole gelak kan dia time tu jugak..;) kesian kat dia kan..dia tu baik sebenarnya owh..haha tetiba..

dia la yang ajar aku main bole tampar..training angkat batu bata, sampai dah rasa macam jalan tar dah tangan aku masa tu, apa kena mengena angkat batu bata ngan nak belajar main bola tampar pun aku tak tau..tak paham aku sampai skarang..

tapi takpe, sbb dia aku reti nak jugak main bole tampar kan..hehe..

sampai temimpi aku malam tadi sbb teringat ko cerita pasal gi main netball wakil sekolah dulu..

training bukan main beria2, sekali kalah..muahahahha..

pastu cikgu hamid jerit kat kita semua.."main macam taaiikkkkkkkk!!!!" haha

orang kalah sedih, kita bole suka2 lagi gi beli makanan kat kantin sekolah tu kan..nasib la cikgu, dapat anak murid degil cam kitorang ni..

ntah ada lagi ke tak cikgu2 tu semua kat sekolah rendah tu kan..rindu sangat la zaman2 gatal tu..ops..;')



Wednesday, July 14, 2010

entry khas utk bestfriend haku..;p

tak sangka okeh dah dekat 15 tahun kot terpisah..akhirnya facebook jugak yang jumpa kan kitorang balik..nasib baik la wni guna nama penuh, kalau tak dapat la ko cari aku lydia..

kitorang bestfriend dulu time sekolah rendah, pastu masuk sekolah menengah terus terpisah camtu je..mmg lost contact terus..wni pun selalu jugak la teringat kat lydia ni.tapi mana la nak cari, nak contact kat mana pun tak tau..

tup tup smalam masa bukak fb ada friend request..cam kenal je pompuan ni kan..tak berubah wehhh muka ko, tetap cam dulu..nak menjerit aku rasa ko tau takkkk??? tak pecaya betul..;p


oittt lydia, aku curik gambar ko dalam fb tau..haha..sanggup aku buat entry khas ni utk ko tau..nnti bila free harap2 dapat la kita jumpa kan, bnyk lagi nak sembang nih..ko pun memamg kaki gosip kan..

tak berubah2 owh ko ni..hanya orang cam kita2 je bole kawan kan sebab kita kan kalau bergurau memang kasar, saper tak tahan mmg tak bole la berkawan ngan kita..

tak sangka jugak, pas dah lama tak jumpa aku pun dah ada family sendiri..ko pun dah kawin kan..;p..dulu comot je gi sekolah rendah..ahak~

okeh, nnti bila free kita jumpa k..**hugs


Thursday, July 1, 2010

checkup 14 weeks..;p

tak sabar sbnrnya nak pegi checkup pagi tadi..ntah la rasa cam dah lama tak tngk baby dalam perut ni..last sekali scan masa masuk hospital ari tu..pastu takde dah..ntah ok ke x baby umi ni kan..;)

sepatutnya checkup esok 2/7/10 tapi wni pegi ari ni sbb kebetulan en. adam ambik cuti, sbb ada urusan lain so bole la dia teman wni dulu sblm g settle kan hal dia..


masuk bilik doktor, check tekanan darah sume ok & berat pun dah 53 kg..ok la naik sikit dari masa masuk hospital ari tu 47 kg je..tak kisah la orang nak kata wni gemuk ke haper, janji baby okeh..

bila doktor kata okeh, jom kita scan baby tngk baby camner..terus melompat bangun..tak sabar lor..ntah apa2 la ek..cam la 1st time nak scan baby..hehe..

alhamdulillah semua okeh..dah nampak pun kepala, badan & kaki baby..;p itu sebenarnya pun yang wni nak tngk..hahhaa..

doktor try la cari2 kot nampak gender baby kan..iyer2 jer en. adam cakap.."ha, tu dia nampak bird dia"..huhu..suspen suspen..punya la excited en. adam cakap dia nmpk bird baby tapi doktor tak confirm lagi sbb nmpk tak clear..kejap nampak cam boy, kejap lagi hilang plak, nampak cam girl..hehe..baby boy lagi kah? ahak~

so, tak confirm lagi ye uols..kena tnggu next checkup la..insyaallah kalau nmpk..wni tak kisah pun..janji semuanya selamat & sihat..


Friday, June 25, 2010

perginya seorang sahabat & tahniah pablo honey!!

semalam pagi2 lagi dah dapat berita sedih, perginya seorang sahabat masa sek. men. dulu..dari berita yang wni dngr arwah meninggal sbb accident..arwah dikebumikan di johor..

"al-fatihah utk classmate masa skolah desa tun hussien onn dulu yg telah kembali ke rahmatullah pd pg semalam...(arwah adjani hariry@speed)....semoga roh nye d tmpatkn d kalangan org2 yg beriman...amin." (copy dr fb en. adam)


tapi..


tahniah untuk pablo honey sbb selamat melahirkan baby girl ptg semalam..;) cute sngt gambar baby dalam fb..tapi tak berani plak nak copy letak kat sini..hehe..tunggu je la pablo honey update blog dia sendiri nnti..;)

padahal baru je chat ngan dia ari sblm tu, dia cakap baby tak pusing ke bawah lagi, so smalm patutnya dia kena check ngan dr, kalau baby tak pusing jugak so kena operation..tup, tup dngr dah besalin..tak tau lagi cerita sebenarnya..

apa2 pun janji semua dah selamat..tahniah beb!! gebus sungguh baby girl awak..;p




Wednesday, June 23, 2010

daging den.deng punya angkara..

punya la susah payah en. adam cari daging dendeng ni, akhirnya dapat jugak wni makan..cari kat semua tempat takde, last2 mak lang en. adam tlg masakkan..

bekejar la mak wni ari ahad ptg tu g giant mencari bahan, dah anak nya tak menyempat2 nak makan kan..aduih..wni pun tak tau nape la bole camtu..;)

dah mak balik dari giant, en. adam plak bekejar g sentul umah mak lang antar bahan2..;)

rasa menyusahkan semua org plak..;(

rupanya malam tu jugak mak lang masak & esok tu bawak gi opis dia, en. adam g ambik..hehe

masa lunch dapat la wni mkn, en. adam siap bungkuskan nasi putih lagi..alolo..tq en.adam..;p

semalam baru la en. adam bukak cerita, rupanya daging yang wni makan masa kat umah pengantin kawan en. adam tu, bukan daging dendeng tapi daging briyani..huhu..

patut la rasa cam lain jek, tapi rasa cam ala-ala ok la dah tak rasa teringin dah..heheh penangan mak buyung nih, macam2..



Monday, June 21, 2010

entry khas utk en. adam, abah & ayah ;)

kepada en. adam, sorry yek baru ada kesempatan nak buat entry "hari bapa" ni..tapi smalam dah wish kan..;)

tapi tak celebrate kat mana2 pun smalam..en. adam pun bnyk hal smalam dgn wni tak berapa nak larat sngt..takpe, wni sihat nnti kita jalan la puas2 yek..

cian tngk en. adam smalam, sepatutnya semalam rehat serehat2 nya la kan, kata "hari bapa" tapi dari pagi bukak mata je dah tak dok diam, ngan wni yang teringin sngt2 la nak makan daging dendeng smalam..

bekejar la en. adam g pasar keramat & kg baru smalam mencari, tapi takde **nangis..

...2nd day jadi ayah...
terima2 kasih bnyk2 sebab snggup bekorban utk kami (wni & aqif) walau dalam apa jua keadaan..
kesian okeh tngk en. adam sorang2 malam tadi berangkut la baju2 kejer utk minggu ni dari umah MIL yang dah gosok (mmg ada makcik dtg gosok tiap2 minggu)..tapi dulu wni yang gosok semua baju en. adam, tp sejak tak sihat ni, nak berdiri gosok sepasang baju je, baring 1/2 jam..camno??
nasib baik la en. adam bole tolak ansur..terima kasih sekali lagi..;p

aqif sekarang pun dah rapat sngt ngan en. adam..pantang la ayah dia lambat sikit balik kejer, mula la buat perangai..ada sekali tu en. adam balik kejer lambat, wni plak tak larat, tebaring je dalam bilik..tiba2 aqif masuk bilik tanya wni "ayah mana?" wni cakap " ayah tak balik lagi"..terus aqif nangis, siap baring kat bantal en. adam..oooohhhh kesian sngt tngk..betapa rapat nya anak beranak ni sekarang **jeles..
mana la tak rapat, sekarang ni aqif mmg tido ngan en. adam je..wni tak bole tido bawah, rasa sakit sngt badan ni **cam ngengada plak bunyi..tapi itu la kenyataannya..hehe
***buat abah & ayah (FIL) selamat hari bapa..luv~